Haal het maximale uit
uw zonnepanelen
met een thuisbatterij

Sla overtollige energie op en profiteer dag en nacht
van uw eigen stroom

Thuisbatterij in veenendaal voor zonnepanelen
40+
ervaringen op google
Tevreden klant zonnepanelen SLG Solar Energy
Tevreden klant zonnepanelen SLG Solar Energy
Tevreden klant zonnepanelen SLG Solar Energy
Tevreden klant zonnepanelen SLG Solar Energy

5.0

Meer dan alleen zonnepanelen

Waarom een thuisbatterij?

De thuisbatterij staat steeds meer in de belangstelling. Het is in feite een grote oplaadbare batterij die is aangesloten op uw huis. De batterij kan opgeladen worden met stroom van uw zonnepanelen, maar het kan ook met stroom van uw leverancier.

De opgeslagen stroom gebruikt u wanneer u elektrische apparaten gebruikt en op dat moment niet voldoende stroom opwekt met uw zonnepanelen. De opgeslagen stroom kan ook teruggeleverd worden aan uw leverancier.

Maar wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Bijna alle energieleveranciers rekenen tegenwoordig kosten voor het terugleveren van energie. Met een thuisbatterij slaat u de zonne-energie op die u niet direct gebruikt. U kunt dit op een later moment zelf alsnog gebruiken, bijvoorbeeld wanneer uw zonnepanelen weinig of geen stroom opwekken. Zo heeft u minder stroom van uw leverancier nodig.

Steeds meer mensen streven naar onafhankelijkheid, zeker nu de energieprijzen door wereldwijde onrust steeds vaker sterk stijgen. Met een thuisbatterij zet u een grote stap richting zelfvoorzienendheid.

Daarnaast kan een thuisbatterij een handige back-up zijn tijdens stroomstoringen. Dit is echter niet standaard het geval, hier zijn extra werkzaamheden en apparaten voor nodig. Als de stroom uitvalt, en uw thuisbatterij is geschikt, kunt u uiteraard uw opgeslagen stroom nog gebruiken.

Met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract kunt u ook ‘handelen’ op de energiemarkt. Stel uw batterij zo in dat deze oplaadt wanneer de energie goedkoop is en weer stroom teruglevert aan het net wanneer de prijzen hoog zijn. Hier heeft u dus geen zonnepanelen voor nodig. 

De plannen van het kabinet zijn om per januari 2027 het salderen – waarbij teruggeleverde stroom wordt weggestreept tegen verbruikte stroom – te stoppen. Dit betekent dat steeds meer mensen een thuisbatterij zullen overwegen om te voorkomen dat ze veel terugleverkosten moeten betalen. Door nu al in een thuisbatterij te investeren, bent u voorbereid op deze verandering. Bovendien is de verwachting dat door de stijgende vraag de prijzen van thuisbatterijen de komende jaren zullen toenemen.

Laurens installeert een thuisbatterij in veenendaal
SLG Solar Energy blaadje duurzaamheid
Enphase Thuisbatterij In Veenendaal Voor Optimaal Gebruik Van Uw Zonnepanelen

Maak optimaal gebruik van uw zonne-energie

Wat is de juiste opslagcapaciteit voor mijn thuisbatterij?

De keuze voor de juiste thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals uw energieverbruik, de momenten waarop u het meeste stroom gebruikt, de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen opwekken en uiteraard wat uw doel is voor de thuisbatterij (opslag/gebruik of handelen). Het is belangrijk om een batterij te kiezen die goed aansluit bij uw situatie, zodat u optimaal kunt profiteren van uw investering. 

Uiteraard denken we graag mee en geven we u een passend advies voor uw specifieke situatie.

De hoeveelheid stroom die u ’s avonds gebruikt, speelt een grote rol bij het bepalen van de grootte (opslagcapaciteit) van uw thuisbatterij. Overdag wordt de opgewekte stroom idealiter direct gebruikt. Daarom is het belangrijk dat uw batterij juist groot genoeg is om voornamelijk uw avondverbruik te kunnen dekken. 

Bent u overdag veel thuis en verbruikt u veel stroom? Dan blijft er, afhankelijk van het aantal zonnepanelen, waarschijnlijk minder energie over om op te slaan. In dat geval is een kleinere batterij vaak voldoende. Verbruikt u juist weinig stroom overdag? Dan kan een groter deel van de opgewekte energie worden opgeslagen, en is een grotere batterij een betere keuze.

Het is belangrijk om de capaciteit van uw thuisbatterij goed af te stemmen op uw zonnepanelen. Een grote batterij heeft weinig zin als uw zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken om deze volledig op te laden. Omgekeerd is het net zo belangrijk dat uw batterij groot genoeg is om al het overschot aan opgewekte energie op te slaan wanneer uw zonnepanelen juist veel stroom produceren.

Gaat u wellicht in de toekomst meer zonnepanelen plaatsen? De meeste batterijen kunnen met modules worden uitgebreid zodat ook later nog voor meer opslag kan kiezen.

Een technisch detail om rekening mee te houden is het ontladingsvermogen van de batterij. Dit geeft aan hoeveel stroom de batterij tegelijkertijd kan leveren. Stel, uw batterij kan maximaal 1,5 kW tegelijk ontladen. Als u op een bepaald moment 2 kW verbruikt (bijvoorbeeld door het gecombineerde gebruik van een airco, wasmachine, föhn of stofzuiger), wordt alles boven die 1,5 kW alsnog van het stroomnet gehaald, zelfs als uw batterij voldoende energie heeft opgeslagen.

Slim uw stroom gebruiken

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuis batterij is een los apparaat dat, ongeveer zo groot is als een CV-ketel of een keukenkastje. Naast de het opslaggedeelte (de accu) bestaat een thuisbatterij uit nog 2 onderdelen. Dat zijn (1) een stroomregelaar of interface, dit is een slim apparaat dat bepaald waar de stroom vandaan komt en waar het heen gaat. En (2) een omvormer, dit zorgt ervoor dat de gelijkspanning van je thuisbatterij wordt omgezet naar bruikbare wisselspanning wat we in huis gebruiken. Het is mogelijk om een losse omvormer voor zonnepanelen en voor de thuisbatterij te nemen, maar de meeste omvormers zijn hybride en kunnen gebruikt worden voor de zonnepanelen en de thuisaccu samen.

De meeste thuisbatterijen worden aangestuurd door een app of online portaal waarmee u de instellingen kunt beheren. Dit verschilt per fabrikant maar over het algemeen kunt u hier de batterijstatus bekijken (laadniveau, energieverbruik, opgewekte energie), instellen of de batterij prioriteit moet geven aan het zelf gebruiken van de stroom of het verkopen aan de leverancier en bepaalde op- en ontlaadtijden instellen. 

Aitilia Thuisbatterij In Veenendaal Voor Opslag Van Zonne Energie
sessy thuisbatterij

Altijd een batterij geschikt voor uw wensen

Welk merk thuisbatterij heb ik nodig?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende merken thuisbatterijen op de markt. Wij vinden het heel belangrijk dat u een batterij krijgt die naadloos aansluit bij uw wensen. Daarom gaan we graag eerst met u in gesprek om uw situatie en behoeften in kaart te brengen. Zo kunnen we u voorzien van een perfect aansluitende advies op maat.

Waar kijken we naar bij het kiezen va de juiste thuisbatterij?

Bij de keuze voor een thuisbatterij is het belangrijk om te bepalen welk type het beste bij uw wensen past. Een standaard thuisbatterij werkt uitsluitend in combinatie met zonnepanelen en slaat alleen de overtollige zonnestroom op. Dit is een eenvoudige oplossing als u puur uw eigen opgewekte stroom wilt gebruiken.

Een slimme thuisbatterij biedt daarentegen meer mogelijkheden. Zo kan deze niet alleen zonnestroom opslaan, maar ook opladen vanaf het stroomnet. Dit is interessant als u een dynamisch energiecontract heeft, omdat u de batterij kunt laten opladen bij lage stroomprijzen en ontladen bij hogere prijzen. Sommige slimme batterijen kunnen zelfs handelen op de energiemarkt. Daarnaast kunt u vaak precies instellen hoe de batterij moet werken, zoals wanneer deze moet opladen of ontladen.

Sommige merken specialiseren zich in specifieke functionaliteiten. Zo kunnen de meeste batterijen niet dienen als noodvoorziening tijdens een stroomstoring, maar batterijen van Atiilia bieden deze optie wel.

Heeft u al zonnepanelen? Dan is het vaak verstandig om een batterij te kiezen van hetzelfde merk als uw omvormer, zoals Huawei, Growatt of Enphase. Dit zorgt voor een naadloze samenwerking en maakt het beheer eenvoudig binnen één app.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de opslagcapaciteit en uitbreidbaarheid. Veel merken bieden de mogelijkheid om later extra batterijmodules toe te voegen, zodat u de capaciteit kunt vergroten wanneer dat nodig is

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om uw vragen te stellen, uw mogelijkheden te verkennen of uw wensen te bespreken.

Stephan Van Diesen Van Slg Solar Energy Zonnepanelen In Veenendaal
Slg Duurzaamheids Cirkel
Plan een gratis
adviesgesprek aan huis
SLG Solar Energy duurzaamheids blad

Ervaringen

Onze klanten over
SLG Solar Energy

We hechten enorm veel waarde aan de mening van onze klanten omdat we altijd streven naar verbetering.

Deze ervaringen delen we graag met u zodat u een eerlijk en helder beeld van krijgt van wat we voor u kunnen betekenen.

Bekijk onze reviews op Google

5/5